image-02image-01
U bevindt zich hier: Home > Algemene info > Toch-een-compressor-koelkast

Google translate


Toch een compressor koelkast?


Dit artikel is een vertaling van het originele artikel van 24 juli 2023 geschreven door Ron Bentham in de Engelstalige Facebook groep "Classic Hymer Tecnical"

 

https://www.facebook.com/groups/297054424534823/posts/1289395868634002/


Wordt het argument voor een compressiekoelkast sterker?

 

Er zijn 2 soorten koelkasten - 3-weg absorptie (de originele koelkast) en de nieuwere 12V-compressorkoelkasten.

Je kunt een 3-weg gaskoelkast op elektriciteit laten werken - 12v of 230v - maar hij heeft 120w nodig, wat 10 ampère is bij 12v. Hierdoor raakt een huishoudaccu snel leeg en zelfs een grote zonne-energie installatie zal moeite hebben om bij te blijven.

Maar een compressorkoelkast heeft slechts ongeveer 30 W nodig, wat 60% lager is, en kan gemakkelijk worden geleverd door een degelijke batterij en solar-installatie - ongeveer 200 Ah en 200 - 300 W zonne-energie. Het enige nadeel van een compressorkoelkast is dat deze actief moet worden beheerd in de winter, wanneer er minder zon is.

Wat er de afgelopen jaren is gebeurd, is dat 3-weg Dometic-koelkasten momenteel tot €1250 kosten. Maar u kunt een uitstekende 12v-compressorkoelkast kopen voor minder dan €750.
300 W zonne-energie kan worden gekocht voor minder dan £ 200, dus het argument voor compressorkoelkasten kan overtuigend zijn, zolang je begrijpt dat er geen gasback-up is voor als de huishoudaccu bijna leeg is. Maar een solarinstallatie van 300 W kan een koelkast gemakkelijk minstens 9 maanden per jaar van stroom voorzien.

En met zorg en aandacht van de eigenaar is het hele jaar door gebruik mogelijk. Dit betekent dat een nieuwe koelkast en een krachtig solar installatie (die vele andere voordelen zullen hebben) kunnen worden gekocht voor veel minder dan de enorme prijs van een nieuwe Dometic 3-weg.

Sommige eigenaren gebruiken zelfs huiskoelkasten en laten ze op een omvormer werken.
Deze koelkasten kosten minder dan €200,00, en zelfs met de verliezen van de omvormer verbruiken ze nog steeds veel minder stroom. De enige andere aanpassing die nodig is, is een veiligheidspal om te voorkomen dat de deur tijdens het rijden openzwaait.
Er zijn veel witte koelkasten voor huishoudelijk gebruik die in de koelkastruimte van een Hymer passen.

Maar elke camper eigenaar die een 3-weg gaskoelkast in goede staat heeft, zou hem moeten houden tot hij sterft. Gas is altijd aan en direct beschikbaar.

Maar ik moet benadrukken dat er NIETS MIS IS met onze oude gaskoelkasten - 30 jaar en langer meegaan is fantastisch, en ze aan de gang houden is goed ... maar als je uiteindelijk met een nieuwe koelkast wordt geconfronteerd, dan is elektrisch nu een optie - maar geen noodzaak.


Degenen die mij kennen weten dat ik een fervent verdediger ben geweest van gaskoelkasten en gas in het algemeen, maar ik ben bereid om te veranderen als de feiten veranderen. Een compressorkoelkast met degelijke sola installatie is nu zeker het overwegen waard bij een nieuwe koelkastsituatie. Maar ik blijf erbij dat gas veelzijdiger is, vooral voor gebruik in de winter. Maar voor degenen die hun energie-huishouding goed beheren  en een paar nieuwe trucjes willen leren, zijn de elektrische alternatieven aantrekkelijk.

Een andere manier om het te benaderen, is door te experimenteren met een 12v-compressorkoelbox. Deze beginnen nu bij €250,00 gebruiken hetzelfde vermogen als een grote koelkast. Ze zijn in de zomer erg handig als drankenkoelkast. Ik gebruik er een naast mijn gaskoelkast en heb veel geleerd over hoeveel stroom ze eigenlijk nodig hebben. Ongeveer 30 ampère uur per dag, voor technisch ingestelde mensen.

En voor degenen die regelmatig de stekker in het stopcontact steken en bijna nooit off-grid kamperen, is een elektrische koelkast nu een goed idee als je een nieuwe koelkast nodig hebt.
Dus daar, ik zei het! En deze verandering van hart is gebaseerd op bewijzen, niet op theorie. Ik heb dit jaar verschillende 12v-koelkasten geïnstalleerd en mijn eigen metingen gedaan.


TECHNISCHE OMZETTING.

 

Als u overstapt van 3-weg gas naar alleen 12v, is dit de procedure.
1.  Koppel het gas los van de oude koelkast - sluit het uiteinde van de 9 mm gastoevoerleiding af met een nieuwe blindstop - minder dan £ 1. En doe een degelijke lektest. Schakel ook de gastoevoer van de koelkast uit bij het verdeelstuk.


2. Koppel de 230v-voeding los van de koelkast. Achter de meeste koelkasten bevindt zich meestal een plastic aansluitdoos van 230 V - ontkoppel hier, anders isoleert u gewoon de oude 230V kabel en zet u deze vast.

3. Identificeer de 12v-kabels. De meeste Hymer-gaskoelkasten hadden twee 12v-voedingen.
a. Een altijd aan, een dunne kabel, voor het ontstekingscircuit.
b. En 1 dikkere kabel voor het 12v verwarmingselement dat alleen aan staat als de motor draait. Deze dikkerekabel is meer dan geschikt voor het voeden van een 12v koelkast, maar moet aangepast worden zodat hij altijd aangesloten is op de huishoudaccu (en niet alleen bij draaien motor via de D+ schakeling). Dit kan worden bereikt door het koelkastrelais uit de zekeringkast te verwijderen (pre 95 campers) en vervolgens een kleine overbruggingskabel te installeren van de onderste woningzekering naar de koelkastzekering eronder. Het is een makkelijke klus, details op aanvraag.
Het is absoluut niet nodig om een nieuwe kabel van de accu naar de koelkast te trekken.
Ook latere campers  met een EBL zijn eenvoudig aan te passen.


Als het compartiment leeg, schoon en opgeruimd is, hoef je alleen nog maar de nieuwe koelkast erin te schuiven en 12v aan te sluiten. Vergeleken met het installeren van een 3-weg koelkast is het een fluitje van een cent.

ventilatie openingen.

Het enige probleem na installatie van een elektrische koelkast zijn de buitenste ventilatieopeningen. U kunt deze laten zoals ze zijn, maar vroeg of laat kunt u toch tocht opmerken. Er kunnen ook kleine openingen rond de nieuwe koelkast zijn. Een elektrische koelkast heeft veel minder ventilatie nodig dan een gaskoelkast, maar heeft wel wat nodig. Heb je last van te veel ventilatie, dan is een remedie om de binnenkant van de oude ventilatieroosters af te dekken met een geschikte afdekking. Ik blokkeer meestal de bovenste ventilatieopening volledig en ongeveer 90% van de onderste ventilatieopening, waardoor er slechts een dunne opening overblijft. Zoals met alle aanpassingen, moet je experimenteren. U kunt ook winterafdekkingen voor uw ventilatieopeningen hebben, die het hele jaar op hun plaats kunnen blijven voor een compressorkoelkast.

Lawaai

Lawaai is een andere factor. Gaskoelkasten zijn stil. Elektrische koelkasten zijn dat niet. Maar ik heb gemerkt dat de nieuwste bijna onhoorbaar zijn. Maar ze zoemen wel zachtjes, net als je keukenkoelkast. Als je perse een stille camper wilt, houd hier dan rekening mee.

Energiebeheer.

Energiebeheer. Als je een elektrische koelkast gebruikt, moet je echt precies weten hoeveel stroom hij verbruikt en hoeveel je nog over hebt. De oude stijl Hymer paneelmeters helpen niet veel. Een op een shunt gebaseerd batterijbeheersysteem is hierbij een onschatbare hulp en eenvoudig te installeren, maar niet essentieel. De nieuwe lithiumbatterijen worden nu geleverd met een bluetooth-app die je dit allemaal gemakkelijk vertelt.
Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat een elektrische koelkast, moderne solar installatie en een slimme lithiumbatterij een hemelse match zijn.

Ik (=Ron Bentham) kan adviseren over de technische aspecten van conversie.
funkyronster@gmail.com

 

 

Please activate JavaScript in your browser.

» Sitemap