image-01image-02
U bevindt zich hier: Home > Algemene info > Koelkast

Google translate


De koelkast in onze campers

 

Absorptie of Compressor?

 

Ron Bentham heeft in januari 2022 in zijn Blog een artikel geschreven over de 3-weg absorbtiekoelkasten versus de compressor koelkast.

Het originele Engelstalige artikel staat HIER.

Ik heb een Nederlandse vertaling gemaakt met hulp van Google translate.

Onder deze pagina ook nog een probleemoplossing van een modernere Thetford absorbtie koelkast

 


maandag 31 januari 2022

KOELKAST - 3-WEG (GAS) versus 12V COMPRESSOR

Er lijkt een gerucht de ronde te gaan dat om de een of andere reden gaskoelkasten (3-weg) zowel onbetrouwbaar als "de technologie van gisteren" zijn. Niets is verder van de waarheid verwijderd. Gaskoeling is verreweg de goedkoopste en handigste manier voor normaal gebruik van in een camper, en de 3-weg koelkast is de ultieme veelzijdigheid.


Het komt waarschijnlijk voort uit het feit dat "koelkast werkt niet op gas" een veel voorkomende vraag is - maar wat mensen lijken te negeren, is dat dit probleem meestal optreedt na 20 jaar solide service! Vergelijk dat eens met de levensduur van de gemiddelde keukenkoelkast.

Wanneer iemand om advies vraagt ​​over een gaskoelkast, kun je er altijd op rekenen dat iemand anders zal adviseren om hem weg te doen en een 12v compressorkoelkast te monteren.

12v Compressorkoelkasten bestaan ​​omdat er situaties zijn waarin gas niet beschikbaar is - dat wil zeggen in veel jachten. Ze worden ook steeds meer gebruikt in campers omdat zonne-energie sterk is toegenomen in efficiëntie en de prijs is gedaald. Maar ze zijn nog steeds alleen 12v - geen stroom, geen koelkast, dus de 12v-situatie moet constant worden gecontroleerd, en zelfs als het dak bedekt is met zonne-panelen - er is nog steeds geen ontkomen aan het weer, vooral in de Britse winter.

In het belang van het evenwichtige discussie ben ik het er echter mee eens dat er bepaalde gevallen zijn waarin een compressorkoelkast zinvol kan zijn. Een voorbeeld hiervan zou zijn wanneer de eigenaar meer dan gemiddelde 12v-systeemkennis heeft of misschien is het busje bedoeld voor gebruik veel verder naar het zuiden - dat wil zeggen winters rond de Middellandse Zee.

Maar tussen £ 1000 en £ 2000 uitgeven voor de compressor koelkast en mogelijke 12V-upgrades plus arbeid? Vergeleken met het repareren van de originele koelkast die tussen de nul en een paar honderd pond kost?

Mijn stelling is dat als je een werkende 3-weg koelkast hebt, er absoluut geen logische reden is om deze uit te rukken ten gunste van een compressorkoelkast. Gas is goedkoop en overvloedig aanwezig - en altijd aanwezig - anders had je niet gekookt of verwarmd.

Het driewegsysteem bestaat al jaren en is vandaag de dag net zo goed als het ooit was.

- 230V wanneer je 230V van de paal hebt
- 12V tijdens het rijden en
- gas op alle andere tijden - altijd aan, bier altijd koud.


Wordt het argument voor een compressiekoelkast sterker? Lees verder.......


Sommige eigenaren hebben hun originele koelkast vervangen voor een moderner type absorbtie koelkast

Maar wat als die koelkast vaak uitgaat als die op gas staat en thermokoppel en gastoevoer OK zijn?

Jan de Bloois  heeft hierover een zeer gedetailleerd artikel over geschreven met een oplossing,  Het betreft een absorbtiekoelkast van Thetford.

Klik HIER voor het volledige verslag in het Nederlands

Klik HIER voor het volledige verslag in het Engels

Please activate JavaScript in your browser.

» Sitemap